L’AFA de l’escola el Turó del Drac és una entitat que agrupa voluntàriament a les famílies de l’escola amb la finalitat principal de promoure la participació i contribuir a la millora de la qualitat de la nostra escola.
Aquest recolzament el donem de moltes maneres:
organitzant activitats extraescolars i el servei d’acollida
col·laborant en l’organització de les festes tradicionals del calendari escolar
impulsant la Colla gegantera del turó del drac i el nostre gegant Crestes
establint un diàleg amb mestres i equip directiu per tractar els temes que afecten a totes les famílies
proposant activitats i fent suggeriments en relació amb el funcionament de l’escola
ajudant a l’escola en la millora de les instal·lacions i l’adquisició de materials i equipament

Entra a l'apartat Fes-te’n soci/a!

16 de desembre del 2021

Comunicat AFA

Som l’associació de famílies de l’escola Turó del Drac, de Canet de Mar. Després del rebombori mediàtic dels darrers dies, ens veiem obligades a fer sentir la nostra veu com a representants de les famílies del centre.

En primer lloc, volem mostrar el nostre malestar pel fet que la nostra escola s’hagi convertit en l’escenari d’enfrontaments polítics, debats identitaris i disputes lingüístiques que no ens pertoca assumir ni al centre, ni a les famílies ni molt menys als nostres infants. Ens sentim utilitzades, difamades i tristes perquè s’està generant un relat fals que no es correspon amb l’ambient cohesionat que es respira a la nostra escola.

Per aquest motiu, exigim responsabilitat política a tots els partits, especialment a aquells representants que aquests dies han fet declaracions incendiàries i falses sobre la nostra escola. En aquest sentit, també demanem als mitjans de comunicació que no contribueixin a difondre un relat fals que amenaça amb trencar el clima de bona convivència que sempre ha existit dins del centre.

En segon lloc, volem desmentir rotundament que existeixi un moviment d’assetjament, aïllament i atac cap a qualsevol infant o família. La nostra és una escola diversa i plural que mai ha permès, ni molt menys promogut, actituds discriminatòries de cap tipus. Com a representants de les famílies, rebutgem fermament qualsevol mostra d’intolerància o falta de respecte. L’AFA és un òrgan de participació que acull la diversitat i que promou la convivència, i ens posem al servei de qualsevol persona que s’hagi pogut sentir violentada per actituds individuals que no representen els valors de les famílies del centre.

En tercer lloc, com a òrgan de participació dins de la comunitat educativa, defensem el dret de totes les famílies a involucrar-se en el projecte educatiu de l’escola. De fet, un dels òrgans de decisió més importants per a la vida al centre és el Consell Escolar, que l’any 2019 va aprovar el projecte lingüístic de l’escola amb el consens de famílies, equip docent i equip directiu.

Malauradament, però, hi ha poques famílies que s’impliquin activament en aquests processos participatius. En aquest sentit, cal ressaltar que cap família ha fet arribar mai ni a l’AFA ni al Consell Escolar la necessitat de revisar el projecte lingüístic aprovat per la comunitat educativa del centre. Per aquest motiu, lamentem que aquest debat no s’hagi dut a terme mitjançant els canals disponibles i que s’hagi imposat per ordre judicial.

Com a AFA no podem ser equidistants amb una sentència que posa en perill el projecte educatiu i lingüístic acordat democràticament i que menysté els òrgans de participació del nostre centre educatiu. És responsabilitat de l’AFA protegir també els interessos i els drets de els famílies que defensen el model educatiu i lingüístic que teníem fins ara, així com posar en valor les decisions preses de forma col·lectiva en els espais disposats per a fer sentir la nostra veu.

Tot i així, des de l’AFA sempre hem treballat i seguirem treballant perquè qualsevol debat que afecti a l’escola es dugui a terme de forma dialogada, participativa, democràtica i sempre des del respecte. A la nostra escola hi caben totes les opinions formulades des del respecte i la tolerància. Per part nostra, defensarem sempre aquell projecte educatiu que hagi estat elaborat i aprovat de forma democràtica i participativa, però ho farem, com ho hem fet sempre, des del debat constructiu i mai des de l’atac.

És per tot això que demanem a tots els partits, moviments, col·lectius i entitats que actuïn amb la nostra escola, les nostres famílies i els nostres infants amb el mateix respecte.


Associació de famílies de l’escola Turó del drac